Charles Village Townhouse

Charles Village Townhouse

  • Owner: Withheld
  • Cost: Withheld
  • Completion Date: 2009

This townhouse, located in the heart of Baltimore’s Charles Village neighborhood, was designed as a retirement home for a couple planning to relocate from their suburban Washington, DC home. This client wanted to adjust their lifestyle to lessen their impact on the environment. Beyond moving back to the city to be in close proximity to everything, they wanted to adapt a typical row house in a way that reflected their strong commitment to a sustainable lifestyle.

This design solution overcomes the inherent constraints of a middle unit row home and creates a spatially complex but minimalist solution. Organized around a central atrium, the plan allows light into even the most central of spaces, while creating a chimney for the movement of air through all of the rooms. Light and air scoops rise above the roof catching prevailing breezes and bouncing light indirectly into the spaces below. Fritted glass prisms in the atrium introduce light to support spaces that require acoustic and visual privacy. Beyond the dynamics of this highly articulated central space is a very spare plan focused on a simple lifestyle. The transparent rear façade is emblematic of the new life to be found in our urban centers.

 

buildings