Architect's Studio & Offices

Architect's Studio & Offices

  • Owner: Alexander Design Studio
  • Size: 5,000 SF
  • Cost: $250,000
  • Completion Date: 1999

Occupying the top two floors of a stone commercial building on the main street of a historic mill town, this office and studio for designers explores the integration of computer technology into the traditional atelier. Designed as a box within a box, the new walls define the interior spaces while simultaneously allowing the perception of the original walls and pressed tin ceiling beyond.

Functional needs are met in the layer between the contained space and the outer wall. The transparencies and planar intersections here bring spatial complexity to the rooms. This interstitial zone accommodates vertical and horizontal circulation, the distribution of heating and cooling, perimeter uplighting, and storage for books and supplies. On the south side of the building the inner wall acts as both a light filter and a thermal separation from the old glazing and uninsulated masonry exterior. A sliding “pin-up” wall allows for further control of sunlight.

A counter around the perimeter provides layout space as well as supplies power and data to movable work stations and tables. This accommodates the flexibility that evolving technology and changing project needs demand. A steel rail weaves in and around the inner walls providing a framework for movable task lighting and shelving, adding another layer to the geometries that enrich the space.

 

buildings